C-vitamin rendeléseC-vitamin

A C-vitamin felfedezése - Szent-Györgyi Albert

(5/4)

124 éve, 1893-ban született Budapesten az a magyar orvos és kutató, aki a C-vitamin felfedezésével Nobel-díjat érdemelt ki. Ő Szent-Györgyi Albert, aki először a paprikából vonta ki ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint.

A legenda úgy tartja, hogy Szent-Györgyi, leghíresebb biokémikusunk egyáltalán nem kedvelte a paprikát, a világhírnevet mégis ez a zöldség hozta el számára. Felesége a tízóraijához mindig csomagolt egy paprikát, ám a tudós ezt, ahelyett, hogy elfogyasztotta volna, vizsgálni kezdte és egy nagyon értékes anyagra bukkant.

Valójában azonban kissé máshogy alakult a történet. Szent-Györgyi sok kutatást végzett külföldön az 1920-as években és egyszer valamilyen ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Hazatérve utazásából Szegeden olyan növényt keresett, melyből ezt az anyagot nagyobb mennyiségben ki lehet vonni. Erre pedig a paprika tökéletes választásnak bizonyult, hiszen 10 liter présnedvből 6,5 gramm savat nyert ki. Ezt a savat később - egy másik kutatóval egy időben - nevezte el C-vitaminnak és a skorbutra utalva az aszkorbinsav nevet adta neki. Felfedezésének köszönhetően lehetővé vált az aszkorbinsav nagy mennyiségben való előállítása.

A tudóst már 1934-ben jelölték Nobel-díjra, de csak az 1937-es évben kapta meg. A biokémikus emberi nagyságát és szerénységét bizonyítja a tény, hogy az érmét a szovjet-finn háború idején a finneknek ajánlotta fel. Később egy tehetős finn megvásárolta és a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. A szerény tudós így nyilatkozott a díjról: 

“Én, mint polgár sose tettem többet, mint amit kötelességemnek ítéltem. És mint kutató, sose tettem mást, minthogy a saját kíváncsiságomat elégítettem ki. Ami ezt a diplomát kettősen értékessé teszi nekem, hogy a saját egyetememen és a saját hazámban kaptam ezt a kitüntetést.”

Szent-Györgyi egyébként Szegeden kezdte el tanulmányozni az izommozgást és ezen a területen is számos eredményt ért el. A II. világháborúban még politikai szerepet is vállalt: közreműködött a háborúból való kiugrás előkészületeiben. A háború után pedig az USA-ban lelt otthonra és itt kezdte tanulmányozni a rosszindulatú daganatok és a rákos sejtek működési elveit.

Értékelés
(5/4)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).
Legújabb értékelés
Értékelést írta
nóri
2019-05-15
Ami tetszik: sok minden Ami nem tetszik: -

:) NAAAAAAGGGGYYYYOOONNNNN JÓ!

Értékelést írta
b.m
2019-02-25
Ami tetszik: minden Ami nem tetszik: nincs ilyen

:D

Értékelést írta
Edina
2018-12-08
Ami tetszik: Normálisan minden le van írva róla minden. Ami nem tetszik: ilyen nincs

Projektmunához tökéletes a suliban.

Értékelést írta
Bicskei Petra
2017-10-09
Ami tetszik: minden tetszett Ami nem tetszik: nem volt semmi olyan amin nem netszett volna

:)