Az akut C-vitamin-hiány skorbuthoz vezet. A kezdeti tünetek közé tartozhat a fáradtság, a rossz közérzet és az ínygyulladás. A C-vitamin hiány előrehaladtával a kollagénszintézis megsérül, gyengülnek a kötőszövetek, mely ízületi fájdalmakhoz, lassabb sebgyógyuláshoz vezet. A C-vitamin hiány tünetei továbbá a duzzadt, vérző fogíny, a fogak meglazulása vagy foghullás és a vashiányos vérszegénység. Gyermekeknél csontbetegség is kialakulhat.
Napjainkban a C-vitamin hiány és a skorbut kialakulása ritka jelenségnek számít a fejlett országokban. Fokozott kockázatnak vannak kitéve az aktív és passzív dohányosok, a felszívódással kapcsolatos problémákkal és krónikus betegségekkel rendelkezők, megnő a C-vitamin hiány esélye továbbá a nem megfelelő étrendkövetése esetén is.
A C-vitamin hiánytünetei csak abban az esetben jelentkeznek, ha a C-vitamin bevitele több héten át napi 10 mg alá esik.
Az egészséges, tápanyagokban gazdag étrend követésével megelőzhetjük a C-vitamin hiány kialakulását. Az egészséges étrend részét képezik a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes őrlésű gabonák, a zsírszegény tej, a joghurt és a sajt, továbbá az olajok. A gyümölcsök, különösen a citrusgyümölcsök és azok levei, különösen nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint.
Az egészséges étrend részét képezik továbbá a fehérjeforrások, például a sovány húsok, a csirke, a tojás, a tenger gyümölcsei, a bab, a borsó és a hüvelyesek, a dió- és magfélék, valamint a szójatermékek.
A megfelelő táplálkozás nem csupán arról szól, mit fogyasztunk, hanem arról is, mit nem: egészségünk megőrzéséhez limitáljuk a cukrot, telített zsírokat és nátriumot tartalmazó ételek, továbbá az alkohol fogyasztását, s ügyeljünk a normál kalóriabevitel betartására.
LipoCell C1000 Liposzómás C-vitamin és bioflavonoid tartalmú folyékony étrend-kiegészítő narancs ízesítéssel.
Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom, kitűnő ár/érték arány!
Nagy dózisú C-vitamint, valamint annak felszívódását és újrahasznosulását segítő növényi kivonatokat tartalmaz bioflavonoidokkal együtt.
Savközömbös, gyomorbarát nátrium-aszkorbát és acerola gyümölcs-kivonattal.
Adalékanyagmentes aszkorbinsav. Vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns, egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak.