A C-vitamin körüli viták

A C-vitamin eléggé közismertté vált mára, ám egyre több vita is indult az aszkorbinsavval kapcsolatban. Valami bizonytalanság övezi ezt az anyagot, pedig legalább nyolc fontos enzimrendszer alkotóeleme. A média azonban egyik nap ezt mondja, a másik nap azt. Egyszer sok C-vitamint kell enni, másszor pedig ettől vesekövet kapunk. De mi is az igazság? 

Ma már skorbuttal csak olyan helyeken találkozunk, ahol éhezés van. Vagy ha egy ember szándékosan éhezik, például az anorexia esetében. Azt tudni kell, hogy egy átlagos felnőtt szervezet kilogrammonként 20 mg C-vitamint tartalmaz, ha ezt átszámoljuk, akkor egy 80 kilós ember 1600 mg mennyiséget tárol az aszkorbinsavból. Ennek naponta 2-3 %-át veszítjük el, példánk esetében ez 320-480 mg-ot jelent. Skorbutról akkor beszélünk, ha a szervezet C-vitamintartalma 300 mg alá süllyed. Ha tehát napi 6-10 mg C-vitamint fogyasztunk, akkor elkerülhető a skorbut. De vajon ez elégséges-e az egészséges táplálkozáshoz?

c-vitamin-citrom

A hagyományos orvosi gyakorlat a C-vitamin napi mennyiségét 60-80 mg közé teszi. Azonban hallunk olyan esetekről, hogy ennek többszörösével csodás gyógyulások mentek végbe: Szent-Györgyi Albert például naponta 1 grammot fogyasztott 84 éves koráig, majd mikor tüdőgyulladást kapott, 8 grammra emelte adagját és rövidesen felépült. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling naponta több ezer mg C-vitamint szedett be és 93 évet élt.

Szent-Györgyi azt nyilatkozta, hogy "Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered." Például abból, hogy megvonjuk magunktól a vitaminokat.

Tanulmányok százai igazolják, hogy a nagy dózisban fogyasztott C-vitamin igenis képes megvédeni az egészségünket, ám sok konzervatív írás próbál ezekkel a tényekkel szembemenni. 2000-ben például az Amerikai Szív Társaság konferencián James H Dwyer azt állította, hogy az 500 mg C-vitamint szedők esetében nagyobb eséllyel jelentkezik az infarktus. Sajnos állítását nem tudta megfelelően alátámasztani. De mégis mennyi C-vitaminra van szükségünk naponta?

Ha az állatok C-vitamin fogyasztását és önellátó termelését vizsgáljuk, akkor arra a megállapításra juthatunk, hogy az embernek naponta 2000-9000 mg közötti a C-vitaminszükséglete. E mennyiség bevitelével megvédhetjük szívünket, ereinket és elkerülhetjük az infarktust is.

BioCo Retard C-vitamin1000mg Csipkebogyós Családi csomag 100db

BioCo Retard C-vitamin 1000mg Csipkebogyós Családi csomag 100db

A készítmény C-vitamin tartalma fokozatosan szabadul fel a szervezetben. A hosszan tartó hatás révén folyamatosan biztosíthatjuk szervezetünk C-vitamin szükségletét.

Ár: 2890 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!