A C-vitamin körüli viták

A C-vitamin eléggé közismertté vált mára, ám egyre több vita is indult az aszkorbinsavval kapcsolatban. Valami bizonytalanság övezi ezt az anyagot, pedig legalább nyolc fontos enzimrendszer alkotóeleme. A média azonban egyik nap ezt mondja, a másik nap azt. Egyszer sok C-vitamint kell enni, másszor pedig ettől vesekövet kapunk. De mi is az igazság? 

Ma már skorbuttal csak olyan helyeken találkozunk, ahol éhezés van. Vagy ha egy ember szándékosan éhezik, például az anorexia esetében. Azt tudni kell, hogy egy átlagos felnőtt szervezet kilogrammonként 20 mg C-vitamint tartalmaz, ha ezt átszámoljuk, akkor egy 80 kilós ember 1600 mg mennyiséget tárol az aszkorbinsavból. Ennek naponta 2-3 %-át veszítjük el, példánk esetében ez 320-480 mg-ot jelent. Skorbutról akkor beszélünk, ha a szervezet C-vitamintartalma 300 mg alá süllyed. Ha tehát napi 6-10 mg C-vitamint fogyasztunk, akkor elkerülhető a skorbut. De vajon ez elégséges-e az egészséges táplálkozáshoz?

c-vitamin-citrom

A hagyományos orvosi gyakorlat a C-vitamin napi mennyiségét 60-80 mg közé teszi. Azonban hallunk olyan esetekről, hogy ennek többszörösével csodás gyógyulások mentek végbe: Szent-Györgyi Albert például naponta 1 grammot fogyasztott 84 éves koráig, majd mikor tüdőgyulladást kapott, 8 grammra emelte adagját és rövidesen felépült. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling naponta több ezer mg C-vitamint szedett be és 93 évet élt.

Szent-Györgyi azt nyilatkozta, hogy "Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered." Például abból, hogy megvonjuk magunktól a vitaminokat.

Tanulmányok százai igazolják, hogy a nagy dózisban fogyasztott C-vitamin igenis képes megvédeni az egészségünket, ám sok konzervatív írás próbál ezekkel a tényekkel szembemenni. 2000-ben például az Amerikai Szív Társaság konferencián James H Dwyer azt állította, hogy az 500 mg C-vitamint szedők esetében nagyobb eséllyel jelentkezik az infarktus. Sajnos állítását nem tudta megfelelően alátámasztani. De mégis mennyi C-vitaminra van szükségünk naponta?

Ha az állatok C-vitamin fogyasztását és önellátó termelését vizsgáljuk, akkor arra a megállapításra juthatunk, hogy az embernek naponta 2000-9000 mg közötti a C-vitaminszükséglete. E mennyiség bevitelével megvédhetjük szívünket, ereinket és elkerülhetjük az infarktust is.

C-vitamin tartalmú étrendkiegészítők
Újdonság

Lipocell C1000 250ml

Lipocell C1000 250ml

LipoCell C1000 Liposzómás C-vitamin és bioflavonoid tartalmú folyékony étrend-kiegészítő narancs ízesítéssel.

Ár: 3490 Ft
Megnézem

Vitaking C-1000 + D-4000NE vitamin tabletta 90db

Vitaking C-1000 + D-4000 NE vitamin tabletta 90db

Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom,  kitűnő ár/érték arány!

Ár: 3730 Ft
Megnézem

GAL C-komplex 1333 mgkapszula 90 db

GAL C-komplex 1333 mg kapszula 90 db

Nagy dózisú C-vitamint, valamint annak felszívódását és újrahasznosulását segítő növényi kivonatokat tartalmaz bioflavonoidokkal együtt.

Ár: 3990 Ft
Megnézem

LIPOCELL C-vitaminliposzómás étrend kiegészítő 500ml

LIPOCELL C-vitamin liposzómás étrend kiegészítő 500ml

LipoCell C-vitamin liposzómákba (mikroszkopikus kapszulák) zárt C-vitamint tartalmaz, így jelentősen megnőhet az aktív hatóanyagok felszívódása a bélrendszerben.

Ár: 5195 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!