A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ezért nem lehetséges a túladagolása. Számos pozitív hatása ismert, ezeket - a teljesség igénye nélkül - szedjük most sorba.
Az aszkorbinsav antioxidáns hatású, vagyis védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.
A zsírban oldódó E-vitaminnal a C-vitamin igen hatásos szervezetünk általános egészségének megőrzése érdekében.
Az aszkorbinsav jelentősen képes csökkenteni a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát.
A C-vitamin fogyasztásával elkerülhetőek a különböző rákos megbetegedések: főként a gyomor-, a gége- és a nyelőcsőrák.
Jelentős szerepe van a növekedésben és a fogak és csontok fejlődésében.
A dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, így a dohányosoknak kiemelten fontos a nagy dózisú C-vitamin fogyasztása.
A C-vitamin felszívódását segítik a bioflavonoidok, melyek szintén antioxidáns hatású vegyületek és a vas is, tehát fogyasszuk ezeket az anyagokat együtt.
Az aszkorbinsav fontos szerepet játszik az immunrendszerünk működésében is. Bár, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.
Véd a szürke hályog ellen.
A C-vitamin védelmet nyújthat az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását.
Nagy mennyiségben megakadályozza az allergének által kiváltott gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben.
Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.
Linus Pauling naponta 10-18 g C-vitamint fogyasztott,
Szent-Györgyi Albert, amikor beteg volt, a napi adagját 1 grammról 8 grammra emelte,
Michael Colgan, a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője 5 gramm C-vitamint fogyaszt naponta.