A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin forrás, ezáltal támogathatja az immunrendszer ellenálló képességét, segítséget nyújthat a fertőzések elleni küzdelemben, valamint a káros oxidatív stressz-szel szemben. A csipkebogyó a C-vitamin mellett továbbá egyéb antioxidánsokat és bioaktív vegyületeket is tartalmaz.
Az alábbi kis táblázatban összegezzük 100 g csipkebogyó tápanyagtartalmát. (forrás: FDA)
Őszi-téli időszakban a nátha megelőzésének érdekében különösen ajánlott a csipkebogyó fogyasztása. A gyógynövény fogyasztása ajánlott továbbá dohányosok számára is, mivel a dohányzás jelentős mennyiségű C-vitamint von el a szervezetből.
Fontos tudni: A C-vitamin hő hatására lebomlik, így ha a csipkebogyó teljes C-vitamin tartalmát szeretnéd megőrizni, ne forrázd le. Hidegen áztasd, hogy a gyógynövény megtartsa értékes hatóanyagait, vagy fogyaszd szárított állapotában.
A csipkebogyóban található fitokemikáliák - például polifenolok - gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, hozzájárulva a krónikus gyulladásos betegségek enyhítéséhez.
A csipkebogyó jótékony összetevői révén természetes érfalerősítő hatással is bír, szabályozhatja az erek áteresztő képességét, ezért segítségünkre lehet az érszűkület, az érelmeszesedés és a visszérbetegségek megelőzésében, kezelésében.
A csipkebogyóban lévő antioxidánsok segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében, és hozzájárulhatnak a kollagén termeléséhez, amely fontos a bőr rugalmasságának fenntartásához.
Ahogyan a fentiekben jeleztük, ha a gyógynövény teljes tápanyagtartalmához szeretnénk hozzájutni, kerüljük el a gyógynövény leforrázását. A szárított csipkebogyó megőrzi értékes tápanyagtartalmát, a gyógynövény szárítását pedig akár mi magunk is elvégezhetjük otthon. Ha nem szeretnénk a szárítással bíbelődni, a bioboltok kínálatában számos kiszerelésben juthatunk hozzá a szárított csipkebogyóhoz, amit fogyaszthatunk magában, nassolnivalóként vagy hideg áztatással teát is készíthetünk belőle.
A csipkebogyó port felhasználhatjuk tea alapanyagaként, továbbá gyümölcsturmix, lekvár, dzsem vagy gyümölcskocsonya összetevőjeként.
A csipkebogyó magjából hidegsajtolással kinyert olaja kiváló szépségápoló. Felhasználhatjuk az arc és a szemkörnyék ápolására, a nyak, a dekoltázs, a kézfej, a lábszár, a könyök vagy a sarkak ápolására. Alkalmazhatjuk hajpakolásként vagy akár fürdőolajként is.
A csipkebogyóból készült szirupból finom, frissítő italokat készíthetünk, hozzáadhatjuk palacsintaöntethez és más süteményekhez, sőt - öntetként sült húsok készítésekor is alkalmazhatjuk!
A csipkebogyó lekvár fogyasztásával két legyet ütünk egy csapásra: nem csupán finom nassolnivaló, de számos egészségvédő hatással is rendelkezik. Nem véletlen, hogy őseink is előszeretettel alkalmazták e gyógynövényt, melynek jótékony hatását fenntartja a néphagyomány öröksége, értékes tápanyagtartalmát pedig kutatások is bizonyítják!
Végül, de nem utolsó sorban a csipkebogyó talán legnépszerűbb felhasználási módját, a csipkebogyó teát szeretnénk bemutatni. Mint fentebb jeleztük, a csipkebogyó teljes tápanyagtartalmának megőrzéséhez a hidegen áztatásos teakészítési módszert kell alkalmaznunk. Ha azonban forró italként fogyasztod, a csipkebogyó akkor is hatékony segítséget nyújthat a „meghűlés, nátha és influenza kezeléséhez” (Prof. Szabó László Gy.).
LipoCell C1000 Liposzómás C-vitamin és bioflavonoid tartalmú folyékony étrend-kiegészítő narancs ízesítéssel.
Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom, kitűnő ár/érték arány!
Nagy dózisú C-vitamint, valamint annak felszívódását és újrahasznosulását segítő növényi kivonatokat tartalmaz bioflavonoidokkal együtt.
Savközömbös, gyomorbarát nátrium-aszkorbát és acerola gyümölcs-kivonattal.
Adalékanyagmentes aszkorbinsav. Vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns, egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak.